23.1.08

Επιτραπέζιο παιχνίδι με τα χωριά μας




Η ιδέα είναι καλή αναζητούνται συµπαίκτες για την υλοποίησή της
Εδώ και κάµποσο καιρό η σκέψη του επιτραπέζιου παιχνιδιού έχει µπει για τα καλά στις συναντήσεις µας, η αρχική ιδέα που έπεσε από τον Πάνο, µας άρεσε απίστευτα και ξεκινήσαµε να ...παίζουµε (µάλλον την κολοκυθιά)! Διάφορα ερωτήµατα ψάχναν απαντήσεις... και δηµιουργούσαν άλλα ερωτήµατα. Να είναι σαν φιδάκι απλοϊκό - και γιατί να είναι απλοϊκό και να µην είναι σαν το trivial µε ερωτήσεις - αν έχει ερωτήσεις να έχουν σχέση µε τα χωριά - ναι αλλά να έχει και το παιχνίδι περιήγηση στα χωριά; - και γιατί να µην είναι ένα καλντερίµι - καλά αλλά αν είναι καλντερίµι θα έχει αυτιά; - ναι εντάξει αυτό αλλά να παίζεται µε ζάρια ή µε εντολές; - και γιατί να µην παίζεται και µε τα δύο - τελικά καταλήξαµε στο συµπέρασµα ότι πετάει ο ...γάιδαρος!!!
Τέτοια θεµελιώδη ερωτήµατα µας βασάνιζαν αλλά τώρα κάπως έχουµε κατασταλάξει (µέχρι να βρεθεί κάποιος να µας τ’ αλλάξει) Λέµε λοιπόν να έχει ερωτήσεις πάνω σε ιστορικά, λαογραφικά στοιχεία, σε έθιµα των χωριών µας αλλά και ερωτήσεις του στιλ να συνεχίσουµε κάποιο παραδοσιακό τραγούδι ή ό,τι άλλο µπορείτε να φανταστείτε. Ναι!! να φανταστείτε γιατί εδώ θα χρειαστούµε και την βοήθεια ανθρώπων που έχουν ζήσει τη ζωή και τα έθιµα στα χωριά να µας βοηθήσουν. Απλά όποιος θέλει µπορεί να συλλέγει ερωτήσεις και να µας τις στείλει. Ήτε όποιος θέλει µπορεί να συµµετέχει και µε την φυσική του παρουσία στις συναντήσεις που θα γίνουν για αυτό το στόχο µπορεί να δηλώσει ενδιαφέρον, ακόµα και το να µας πει για βιβλία, περιοδικά & site που θα µπορούσαµε να αντλήσουµε στοιχεία για ερωτήσεις είναι σηµαντικό! Όποιος λοιπόν θέλει να συµµετέχει στην πραγµατοποίηση της ιδέας είναι ευπρόσδεκτος και η κάθε βοήθεια σηµαντική!!!
Μπορείτε να στείλετε mail στο neolaiamast@gmail.com ή για πιό άµεση επικοινωνία και όποιες λεπτοµέρειες στο κινητό τηλέφωνο 6972553437.
Ελάτε να ...παίξουµε!
Ελάτε να ...παίξουμε!

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σεφτές... στα σχόλια! μπράβο παιδιά! Θα στείλω μια ερώτηση παγίδα και ένα τραγούδι. Πόσα είναι τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας και η σωστή απάντηση είναι πάλι ερώτηση: (πρίν τον Καποδίστρια μετά, ή μετά τον Καποδίστρια ΙΙ? (μεταξύ σοβαρού και αστείου... έτσι)
και αφού είπατε & για τραγούδια που να συνεχίζουν στην απάντηση στέλνω ένα για αρχή:
Ξενιτεμένο μου πουλί
και παραπονεμένο,
μωρέ ξένε μου,
η ξένιτιά σε χαίρεται ...
Και η συνέχεια είναι:
και΄γώ έχω τον καημό σου!
Αν και νομίζω ότι δεν ήμουν εντελώς μέσα στους κανονισμούς του παιχνίδιού...
Να είστε καλά!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας κι από μενα.
Προσπαθώντας να απάντήσω στην ερώτηση του Φίλου, να πώ ότι παλαιότερα, στην προ Καποδίστρια εποχή Μαστοροχώρια θεωρούσαν καμιά 30αριά χωριά.
Η αλήθεια είναι ότι Μαστοροχώρια δεν μπορεί να μην θεωρούνται το Γαναδιό, η Μόλιστα, το Κεράσοβο, Μοναστήρι Τράπεζα, Πύργος, Αμάραντος αλλά και αρκετά άλλα που μου διαφεύγουν τώρα αλλά μπορώ να ψάξω το βιβλίο που είχα δει το οποίο είχε τα ακριβή ονόματα αλλά και άλλες αναφορές.
Αναμένουμε τον Καποδίστρια ΙΙ για να ολοκληρωθεί η απάντηση.
Στο παιχνίδι αν θέλετε (ή θέλουμε, αν πάει καλύτερα) να βάλουμε και λέξεις που λέγαν παλιά στα χωριά και να είναι η απάντηση η μετάφραση όπως το τ'σπι ή τσουπί που είναι το κορίτσι

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή εφημερίδα Αγκίδα,
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πρόσθετες γνώσεις που μου δίνεις κάθε μήνα!
Ειδικά το τεύχος 0 μου έδωσε τόσες πολλές γνώσεις και ανανέωσα το λεξιλόγιό μου!!!!!
Η αγαπημένη μου λέξη έγινε το συντρόφι αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχή λέξη για τα γυναικεία εσώρουχα??? ε? ε? ε?
Τελος πάντων!! θα ήθελα να με ενημερώσετε και για άλλες σημαντικές λέξεις γιατί στο προηγούμενο τεύχος Σεπτεμβρίου 2007(0,5) που κυκλοφόρησε δεν είχε την ανάλογη στήλη... και πολύ στεναχωρήθηκα! Περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία το παιχνίδι, γι΄αυτό να βάλετε όσο πιο πολλές λέξεις μπορείτε!
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της συντακτικής ομάδας για την ευγενή προσφορά 50 τευχών της εφημερίδας στο cafe bar CineΧΕΙΑ. Οι θαμώνες πολύ την εκτίμησαν!
...και δίνω έμφαση στο γεγονός ότι δε με πήραν μαζί στη γιορτή για το τσίπουρο!!!!
Δε θα ξανακάνω διόρθωση της εφημαρίδας... να για να μάθετε και να ξέρετε ότι το Μπήτε που ήταν γραμμένο με Η στο blog εγώ το διόρθωσα!!!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας Μαστοροχωριτσσες και Μαστοροχωριτες και σε αυτους που δεν ειναι! Συχαρητηρια μου αρεσε πολυ το καινουργιο site!Mπραβο σας παντα τετοια!
Εχω μια ιδεα δεν ξερω πως θα σας φανει αλλα εμενα μου αρεσε! Ειδα στην τηλεοραση "Η πιτα του Ηπειρωτη" στην Αθηνα. Και σκεφτηκα αφου γιναμε μια παρεα,μας αρεσουν τα γλεντια και το τσιπουρο φυσικα:),η ηπειρωτικη μουσικη και να τα χορευουμε κιολας Γιατι να μην εχουμε και ενα χορευτικο συλλογο?!
Με παραδοσιακες φορεσιες, ακουσματα απο το τοπο μας δηλ.Ηπειρωτικη Μουσικη και να χορευουμε σε διαφορες εκδηλωσεις.Ε τι λετε πως σας φαινεται??(Sorry γεια τους τουους δεν τα παω καλα με αυτα):)Καλα να περνατε καμαρια!

Ανώνυμος είπε...

Παιχνίδια και παιχνιδίσματα ........όλο ιδέες είναι οι παίδες Μαστοροχωρίων ......ιδού ένας γρίφος για σας
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΖΕΒΕΔΑΙΟΥ ΠΟΙΟΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΤΕΡΑ?
1. ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ
2. ΤΟΝ ΖΕΒΕΔΑΙΟ
3. ΗΣΑΝ ΜΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΛΑΡΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ποιο το νόημα του άνωθεν σχολίου; αν ξέρει κανείς ας βοηθήσει

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή προσπάθεια παιδιά...Go on !

Ανώνυμος είπε...

Poly simantiko to oti eipothike pos ta mastorohoria tis Konitsas einai mia eyryteri omada.Safos megalyteri apo ta xoria pou katahorithikan sta hartia os mastorohoria....

Anamfisvitita kai to Eptahori entassetai sta mastorohoria tis Konitsas, ashetos an apotelei ksehoristi koinotita (koinotita Arenon)me ta alla 4 horia (zouzouli, hrysi-peykofyto)...